Schimmelnagels of schimmel tussen de tenen is een veel voorkomend probleem.

Om te bepalen door welke aandoening de nagel of huid is aangetast,kan een stukje aangetaste nagel/huid worden afgenomen en voor pathologie-onderzoek worden onderzocht in het UMC St Radboud in Nijmegen.

Binnen een week krijg ik de uitslag terug en krijgt de client te horen of er schimmels aanwezig zijn.

Als er schimmels aanwezig zijn dan starten wij een zorgtraject en de huisarts krijgt de uitslag van het labaratorium.

Ga naar uw huisarts en vraag om een verwijsbrief , met deze gegevens krijgt u het labaratorium onderzoek vergoed door uw zorgverzekering.

Voor het zorgtraject en afname van nagels/huid is 15,00 euro voor eigen rekening.

Waardoor ontstaan schimmelinfecties?

 De mens is altijd in contact met schimmelsporen die in principe besmettelijk zijn. Ons huisstof bv bevat grote hoeveelheden huidschilfertjes en haren. Bij mensen met een dermatofyteninfectie van de huid/nagels komen schilfertjes met schimmeldraden en sporen in de omgeving terecht.

In de tuinaarde zitten vaak schimmels die besmettelijk kunnen zijn voor de mens. Op de huid,in lichaamsplooien,in speeksel zijn gisten altijd aanwezig kortom we leven in een wereld vol schimmels.

De voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen; zwembaden,douchevloeren en sauna. De in de volksmond gebruikelijke term 'zwemmerseczeem"voor de schimmelinfectie tussen de tenen en van de voetzool is misleidend; ook mensen die nooit in een zwembad komen, kunnen een voetschimmel oplopen.

Er zijn allerlei factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan,heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer vier,en is bevolkt met huidbacterien. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie.

Door het gebruik van zeep lost een gedeelte van het vetlaagje van de huid op. Door de huid te vaak met deze meestal alkalische producten schoon te maken, of de zeepresten onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende gelegenheid om de zuurgraad te herstellen.

De zuurgraad is van betekenis voor het afweervermogen van de huid.